dzisiaj jest niedziela, 17 października 2021
Booking.com

Kliknij województwo, aby zobaczyć atrakcje.

Mapa atrakcji dolnośląskie kujawsko-pomorskie lubelskie lubuskie łódzkie małopolskie mazowieckie opolskie podkarpackie podlaskie pomorskie śląskie świętokrzyskie warmińsko-mazurskie wielkopolskie zachodniopomorskie

Kliknij województwo, aby zobaczyć wycieczki.

Mapa wycieczek dolnośląskie kujawsko-pomorskie lubelskie lubuskie łódzkie małopolskie mazowieckie opolskie podkarpackie podlaskie pomorskie śląskie świętokrzyskie warmińsko-mazurskie wielkopolskie zachodniopomorskie

Kliknij województwo, aby zobaczyć noclegi.

Mapa noclegów dolnośląskie kujawsko-pomorskie lubelskie lubuskie łódzkie małopolskie mazowieckie opolskie podkarpackie podlaskie pomorskie śląskie świętokrzyskie warmińsko-mazurskie wielkopolskie zachodniopomorskie

Rola witaminy D3 w okresie ciąży.

2021-10-05 13:04

Witamina D3 - znaczenie dla organizmu

Witamina D to prohormon steroidowy odgrywający kluczową rolę w gospodarce mineralnej organizmu. Witamina D jest niezbędna w prawidłowym metabolizmie kości, gdyż wpływa na równowagę wapniowo-fosforanową. Wraz z odkryciem receptorów witaminy D w takich organach jak serce, mózg, płuca, jelita i nerki, wzrosło znaczenie tego związku dla funkcjonowania całego organizmu. 

Witamina D jest produkowana endogennie, przez organizm pod wpływem promieni słonecznych. Wytwarzana jest z cholesterolu, gdy skóra jest wystawiona na działanie fal UV, stąd mawia się, że jest to witamina słoneczna. Siłą rzeczy jesienią i zimą niewystarczająca ilość dni słonecznych powoduje, że nasz organizm w zasadzie jej nie produkuje. 

W naszych warunkach klimatycznych możemy liczyć na syntezę skórną wyłącznie w okresie od połowy marca do połowy września i to tylko, gdy przez 15-20 minut w godzinach między 10.00, a 15.00 jesteśmy na słońcu z odkrytymi fragmentami ciała, bez użycia kremów z filtrem UV.

Brak witaminy D powoduje: 

  • skłonność do złamań kości, 
  • obniżenie odporności, 
  • zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, 
  •  predestynuje do powstawania cukrzycy, 
  •  zwiększone ryzyko chorób autoimmunologicznych, 
  • osłabienie mięśni i skurcze, 
  • skłonności do powstawania depresji,
  •  poważne zaburzenia płodności. 

Badania wskazują, że niedobór tej witaminy powoduje obniżenie szans na zajście w ciążę nawet o 50%. Udowodniono, że kobiety o dostatecznym poziomie witaminy D miały większe szanse na produkcję wysokiej jakości zarodków oraz większe szanse na uzyskanie ciąży, niż kobiety z niedoborem witaminy D. Odsetek ciąż był najwyższy wśród grupy pacjentek z najwyższym stężeniem witaminy D we krwi.

Zapotrzebowanie na witaminę D u kobiet ciężarnych

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D powinno być ustalane indywidualnie w konsultacji z lekarzem prowadzącym ciążę, w zależności od aktualnego stężenia tego parametru. Poziom witaminy D oznacza się laboratoryjnie, z krwi żylnej i co ważne, nie ma konieczności bycia na czczo. Ze względu na osobnicze uwarunkowania i działanie czynników zewnętrznych np. czas spędzony w ciągu dnia na świeżym powietrzu i nasłonecznionym miejscu, okres suplementacji niezbędny do osiągnięcia prawidłowych stężeń witaminy może być dłuższy lub krótszy, wszystko zależy od organizmu. 

Według ogólnych wytycznych kobiety na około 6 miesięcy przed planowaną ciążą powinny zmienić tryb życia, szczególnie dbać o jakość spożywanej żywności, zwiększyć aktywność fizyczną oraz suplementować witaminę D3, kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i kwas foliowy. 

Źródła pokarmowe witaminy D3

Dieta kobiety ciężarnej powinna być prawidłowo zbilansowana i zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Już w okresie przygotować do ciąży warto zasięgnąć porady dietetyka lub skorzystać z oferty cateringu dietetycznego w Białymstoku, Warszawie i innych miastach, w których możliwe jest zamówienie diety pudełkowej.      

W naturalnej żywności witamina D występuje w niewielu produktach, dlatego wraz z dietą bogatą w produkty zawierające ten związek możliwe jest pokrycie jedynie około 20% zapotrzebowania. 

Produkty zawierające witaminę D3:

  • tłuste ryby (śledź, makrela, łosoś, sardynki), 
  • tran, oleje rybie, 
  • mleko pełnotłuste w proszku, 
  • masło, tłuste sery, 
  •  wątróbka.

Warto wspomnieć, że wiele produktów jest wzbogacanych witaminą D. 

Coraz więcej kobiet chce odpowiednio przygotować się nie tylko psychicznie, ale również fizycznie. Wzrastająca świadomość żywieniowa na temat znaczenia poszczególnych składników odżywczych sprawia, że coraz więcej kobiet decyduje się na uzupełnianie niedoborów poprzez spożywanie zbilansowanych posiłków oraz suplementację, aby zapewnić swojemu przyszłemu dziecku jak najlepsze warunki do rozwoju, w tym suplementując witaminę D3. Bardzo trudno ją przedawkować, a może przynieść korzyści zarówno przyszłej matce, jak i jej dziecku.

Uzupełnianie pierwiastków warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Kobieta przygotowująca się do ciąży obok witaminy D3 powinna pamiętać o takich pierwiastkach jak: jod, selen oraz magnez.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Zalogowani użytkownicy nie muszą wpisywać kodu bezpieczeństwa. Zarejestruj się teraz lub zaloguj się jeśli masz już konto.