Jak odżywiać się w ciąży? Przedstawiamy najciekawsze przepisy dla przyszłych mam
Ciąża to czas niezwykle ekscytujący dla przyszłej mamy, ale jednocześnie bardzo wymagający dla organizmu, w którym rozwija się nowe życie. Zdrowie i samopoczucie mamy bezpośrednio przekłada się na warunki rozwoju nienarodzonego maluszka. Dlatego tak istotną kwestią jest m.in. zdrowe odżywianie się w ciąży. „Zdrowe”, czyli jakie? Jak powinna wyglądać dieta w ciąży?
Wszystko zależy od diety...
Stwierdzenie takie wcale nie jest przesadą. Od sposobu odżywiania się ciężarnej, a zatem od tego, jakiej jakości i w jakiej ilości dostarcza ona poszczególnych składników swojemu organizmowi , uzależnione są warunki rozwoju płodu.
Mówiąc bardziej obrazowo, jeśli przyszła mama „je za dwoje”, a do tego niezdrowo, powodując tym samym nadmierny przyrost masy ciała, naraża się m.in. na nadciśnienie tętnicze i cukrzycę ciężarnych (1). Ponadto w sytuacji tej zwiększa się ryzyko porodu poprzez cesarskie cięcie oraz porodu przedwczesnego (1). Wszystko to ma niezwykle negatywny wpływ na zdrowie maleństwa.
Zagrożenie stanowi jednak nie tylko nadmierne objadanie się i tycie w ciąży. Równie wielkim zagrożeniem jest zbyt mały przyrost masy ciała przyszłej mamy. Może on powodować m.in. niską wagę urodzeniową, a ta z kolei może warunkować w mniej lub bardziej odległej przyszłości wystąpienie zaburzeń rozwoju psychofizycznego u dziecka (1). Dodatkowo dziecko może być bardziej podatne na wystąpienie tzw. chorób dietozależnych, jak np. nadciśnienie, cukrzyca czy otyłość w wieku dorosłym (1).
Dieta w ciąży – obalamy mity
Wiele przyszłych mam wciąż uważa – bardzo zresztą niesłusznie – że dieta ciążowa zdecydowanie różni się od „normalnej” diety, jaką powinny stosować wszystkie zdrowe, dorosłe osoby, bo musi dostarczać znacznie więcej energii. Prawda jest natomiast taka, że dieta w ciąży wcale nie odbiega mocno od tej prawidłowej, jaką należy stosować, nie będąc w tym wyjątkowym stanie...
Co więcej i to może być ogromnym zaskoczeniem dla wielu ciężarnych, w pierwszym trymestrze, tj. przez pierwsze 3 miesiące, zapotrzebowanie na energię wcale nie ulega zwiększeniu w stosunku do tego sprzed zajścia w ciążę! Dopiero drugi trymestr wymaga dostarczenia nieco większej dawki energii. Jest to około 360 kcal, natomiast w trzecim trymestrze należy zwiększyć podaż o około 475 kcal (1). Obiektywnie rzecz biorąc, jest to naprawdę niewielka zmiana w stosunku do zdrowej diety sprzed ciąży.
Odżywianie w ciąży – odpowiednie źródła pożywienia
Zacznijmy od tego, że zdrowe odżywianie w ciąży, jak i zdrowe odżywianie w ogóle, powinno opierać się nie tylko na odpowiedniej ilości i jakości dostarczanych składników odżywczych, ale też na regularności posiłków. Należy jeść 5 posiłków dziennie – trzy główne (śniadanie, obiad, kolacja) oraz dwa uzupełniające (drugie śniadanie i podwieczorek). Trzeba unikać zdradliwego podjadania pomiędzy wyznaczonymi posiłkami. Ponadto nie należy wydłużać przerw pomiędzy kolejnymi posiłkami – warto jeść co 3-4 godziny (1).
Dieta ciążowa powinna obfitować w węglowodany złożone, których źródłem są m.in. płatki owsiane, gruboziarnista kasza, pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż. Źródłem białka powinny być natomiast ryby (2 razy w tygodniu), nabiał (np. maślanka, kefir, jogurt – naturalne, bez dodatku cukru), mięso (koniecznie chude, jak np. cielęcina, królik, kurczak), jaja, rośliny strączkowe. Dobrym źródłem tłuszczu w diecie ciężarnej, a dokładniej źródłem nienasyconych kwasów tłuszczonych, są np. orzechy, tłuste ryby morskie, oliwa z oliwek, nasiona dyni i słonecznika.
Bibliografia:
1. Wnęk D. Jak powinna się odżywiać kobieta w ciąży? (https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/119755,jak-powinna-sie-odzywiac-kobieta-w-ciazy) Data dostępu: 14.09.2019.
Materiał przygotowany przez partnera zewnętrznego
Komentarze
Zalogowani użytkownicy nie muszą wpisywać kodu bezpieczeństwa. Zarejestruj się teraz lub zaloguj się jeśli masz już konto.