Nowe smaki? Postaw na mądre rozszerzanie diety dziecka!
Zastanawiasz się, czy przyszedł już czas na rozszerzanie diety twojego maluszka? Chcesz postąpić właściwie i uczyć swoją pociechę wielu smaków od wczesnego dzieciństwa? Sprawdź, jak mądrze wprowadzać do jadłospisu dziecka kolejne produkty, dbając jednocześnie o jego prawidłowy rozwój i kształtowanie się dobrych nawyków żywieniowych!
Najpierw mleko
Pierwszym i najlepszym pokarmem dla noworodka jest mleko matki. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią do ukończenia 6. miesiąca życia dziecka. W mleku matki zawarte są wszystkie najważniejsze składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy zapewniające prawidłowy rozwój niemowlęcia. Naturalny pokarm zawiera ponadto oligosacharydy mleka kobiecego (HMO) – wyjątkowe składniki, które stoją na straży odporności maluszka, a także dobroczynne kultury bakterii, takie jak np. L. reuteri. To najlepiej zbilansowana dieta, jaką możesz podarować swojemu dziecku – jeśli to możliwe, nie rezygnuj z oferowanych przez nią dobrodziejstw zbyt wcześnie.
Wraz z upływem czasu naturalny kobiecy pokarm przestaje jednak zaspokajać wszystkie potrzeby rozwijającego się maluszka. Nadchodzi czas na nowe produkty. Myślisz, że jedyna zmiana, jaką niemowlę odkrywa na tym etapie to kolejne smaki? Nic bardziej mylnego – nowością dla twojego dziecka może okazać się także konsystencja czy sposób przyjmowania pokarmu np. samodzielne pobieranie go wargami z łyżeczki! Schemat żywienia niemowląt opracowany przez Sekcję Żywieniową Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci jest na tym etapie bardzo pomocny. Zawarto w nim zalecenia dotyczące wprowadzania nowych produktów do codziennego menu dziecka. Według niego możesz rozpoczynać rozszerzanie diety najwcześniej w 5. miesiącu życia maluszka.
Jak zacząć rozszerzanie diety?
W 5. miesiącu życia maluszka podstawą jego żywienia wciąż powinno być karmienie piersią (lub w przypadku braku takiej możliwości – dobrane wspólnie ze specjalistą mleko modyfikowane). Powoli jednak możesz zapoznawać dziecko z pierwszymi nowymi smakami. Niemowlę w tym wieku wciąż ma silny odruch ssania i może początkowo wypychać pokarm z ust za pomocą języka. Oznacza to, że nie jest jeszcze gotowy na rozszerzanie diety i warto chwilę poczekać z podawaniem pierwszych pokarmów uzupełniających. Z czasem ten naturalny odruch zaniknie. To właśnie między 17. a 26. tygodniem jego życia występuje moment nazwany przez specjalistów oknem tolerancji. Jest to szczególny czas, w którym organizm dziecka o wiele łatwiej i szybciej jest w stanie przyswoić i zaakceptować nowe składniki w diecie. Jeśli więc konsultacja z pediatrą nie ujawni żadnych przeciwwskazań w tym temacie, możesz wybrać pierwszy nowy produkt, który włączysz do codziennego jadłospisu maluszka!
Rozszerzanie diety o pierwsze produkty
Początkowy okres rozszerzania diety to moment, w którym maluszek powinien otrzymywać posiłki o konsystencji gładkiego purée. Możemy przygotować je np. z marchewki lub dyni. Nieco później, w okolicy 7-8 miesiąca życia, kiedy niemowlę zaczyna częściej przyjmować stabilną pozycję i wykazywać zainteresowanie jedzeniem „dla dorosłych”, jest gotowe na kolejny krok w rozszerzaniu diety. Na tym etapie dzieci mogą coraz sprawniej pobierać pokarm z łyżeczki wargami, uczą się gryzienia oraz żucia. Rozwijający się organizm ma także większe zapotrzebowanie na energię. Należy więc zwiększać różnorodność pokarmów i serwować małym smakoszom zmiksowane mięso, ryby, zupki, rozgniecione gotowane warzywa i owoce, a nawet podawać do ręki ich miękkie kawałki.
Schemat żywienia niemowląt będzie dużym wsparciem dla rodziców, których maluszek jest gotowy na odkrywanie nowych smaków. Jeśli jednak masz jakiekolwiek wątpliwości związane z rozszerzaniem diety twojego dziecka, skontaktuj się z lekarzem, który pomoże ci dobrać odpowiedni sposób żywienia niemowlęcia. Dbając o systematyczne i prawidłowe rozszerzanie diety maluszka o warzywa i pozostałe produkty,w tym kaszki dla dzieci, masz szansę zapoznać go z całym wachlarzem nowych smaków i konsystencji!
Pierwsze kaszki dla dzieci w menu maluszka
Jednym z produktów, które mogą pojawić się już w pierwszym półroczu życia dziecka, a więc na początkowym etapie rozszerzania diety dziecka, mogą być np. bezglutenowe kleiki. Niemowlę w wieku 5-6 miesięcy początkowo rozdrabnia pokarmy językiem, dlatego kleik w postaci gładkiej, lekkiej masy o półpłynnej konsystencji będzie dobrym wyborem. Na rynku istnieją różne produkty, które dobrze sprawdzą się w roli pierwszego posiłku dla maluszka, najczęściej przygotowane na bazie ryżu lub kukurydzy.
Według zaleceń Komitetu Żywienia ESPGHAN (European Society of Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition), okres pomiędzy 4. a 7. miesiącem życia dziecka to odpowiedni czas na poznawanie pierwszych zbożowych smaków – także zbóż zawierających gluten. Glutenowe kaszki dla dzieci mogą posłużyć ci do łagodnego wprowadzenia tego ważnego składnika do diety dziecka. Możesz spróbować dodać niewielką ilość takiej kaszki do mleka, aby sprawdzić, jak maluszek na nią zareaguje, a następnie stopniowo zwiększać podawane mu porcje.
Planując rozszerzanie diety o te produkty, wybieraj kaszki dla dzieci, których skład został opracowany przez specjalistów ds. żywienia niemowląt – np. kaszki Nestlé. Są cennym źródłem witamin i składników mineralnych, a także węglowodanów złożonych, które pomagają zaspokoić rosnące wraz z wiekiem zapotrzebowanie maluszka na energię. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na kategorię wiekową, dla której przeznaczona jest kaszka i zawsze sięgaj po produkt odpowiedni dla twojego dziecka.
Komentarze
Zalogowani użytkownicy nie muszą wpisywać kodu bezpieczeństwa. Zarejestruj się teraz lub zaloguj się jeśli masz już konto.